pro dokonalé bydlení...

Dodavatelé Katalog dodavatelů

Kuchyňské spotřebiče

Perex

Pořízení nové kuchyně nebo rekonstrukce staré přináší rozhodnutí, zda kuchyň vybavíme volně stojícími spotřebiči či spotřebiči vestavnými. Finančně méně nákladné je pořízení volně stojících spotřebičů, avšak vestavné spotřebiče mají své přednosti. Kriteriem pro výběr je i vytíženost kuchyně. U méně vytížených kuchyní jako jsou chalupy nebo chaty postačí volně stojící spotřebiče, u celoročně obývaných kuchyní jsou vhodnější spotřebiče vestavné.

 


Pořízení nové kuchyně nebo rekonstrukce staré přináší rozhodnutí, zda kuchyň vybavíme volně stojícími spotřebiči či spotřebiči vestavnými. Finančně méně nákladné je pořízení volně stojících spotřebičů, avšak vestavné spotřebiče mají své přednosti. Kriteriem pro výběr je i vytíženost kuchyně. U méně vytížených kuchyní jako jsou chalupy nebo chaty postačí volně stojící spotřebiče, u celoročně obývaných kuchyní jsou vhodnější spotřebiče vestavné.

 

Kuchyňské spotřebiče vestavné

 

 

Vestavné spotřebiče

Vestavné spotřebiče jsou elegantní a vytvářejí s kuchyňskou linkou jeden celek. I když je jejich pořízení nákladnější, lze je použít do kuchyňské linky jakéhokoli designu. Jejich zabudováním lze využít každý volný prostor. Zabudovat můžeme prakticky všechny spotřebiče - ledničku, mrazák, troubu, mikrovlnou troubu, myčku nádobí. Součástí moderní kuchyně je i drtič odpadu a koše na tříděný odpad. Další výhodou je jejich elektronické vybavení a množství dalších funkcí. Např. u vestavné trouby najdeme zařízení jako jsou teleskopické výsuvy, pečící termosondy, otočné rožně či elektrické programátory, které kromě základní funkce, jakou je programování doby pečení, s námi dokážou komunikovat v několika jazycích a umožňují různé možnosti rozšířeného nastavení.Obsahují například program přednastavených receptů, díky tomu snadněji zvolíme ideální nastavení pečící trouby. Kuchyně bude působit úhledněji s vestavnými spotřebiči, ty jsou také při provozu méně hlučné. 

 

Vestavné spotřebiče SIEMENS

 

Rozhodně se při výběru nevyplácí šetřit, jedním z hlavních kritérií by měla být spotřeba energie , vybírat bychom tedy měli výhradně ze spotřebičů třídy A. Ozdobou moderní kuchyně jsou nerezové spotřebiče . Výběr spotřebičů je však záležitost čistě individuální, vycházející z našich možností a představ .

Digestoř

 

Při výběru digestoře by nás měly zajímat hlučnost a výkon, tyto údaje jsou uvedeny na štítku spotřebiče. Digestoře lze dělit do několika kategorií na

 

  • digestoře komínové - pro odtah do komína nebo šachty
  • digestoře ostrůvkové – odsávání do prostoru
  • digestoře podstavné – pod kuchyňskou skříňku
  • digestoře vestavné – pro zabudování do kuchyňské skříňky
  • digestoře výsuvné – s výjezdem předního panelu


K nejžádanějším typům patří podle výrobců komínové odsavače z nerezu či hliníku.

.Digestoř Elektrolux  Digestoř Zanussi   Digestoř Zanussi

Důležitý při nákupu digestoře je především výkon, pokud máte propojenou kuchyni s jídelnou či obývacím pokojem, nezapomeňte tuto skutečnost zahrnout do výpočtu . Jinak odsavač nesplní svůj úkol a pachu ani zvýšené vlhkosti vzduchu vás nezbaví. Příčin, proč digestoř nefunguje, však může být více. Výkon digestoře se měří v m³/hod. Jedná se o množství vzduchu, které je digestoř schopna odsát za jednu hodinu provozu. Pro zajištění zdravého prostředí ve vaší kuchyni by se měl vzduch v místnosti při vaření vyměnit 5-10 x za hodinu. Počet výměn vzduchu závisí na intenzitě a způsobu vaření, v běžné kuchyni se doporučuje sedm výměn vzduchu za hodinu.

Recirkulační digestoř


Spousta lidí stále raději dává přednost takzvaným recirkulačním digestořím, které nejsou vázané na odtah, proto je lze instalovat kdekoliv. Rozhodně však nepředstavují ideální řešení. Nejenže mají nižší výkon, ale nezbaví místnost vlhka. Uhlíkové filtry pouze zachytávají a odstraňují zápach. U velmi aromatických jídel však toto čištění vzduchu není dokonalé. Navíc uhlíkové filtry je třeba pravidelně měnit. Proto by recirkulační odsavače měly být používány opravdu jen tam , kde jiné řešená není možné. Technické parametry a funkčnost odsavačů jsou sice důležité, přesto většina lidí vybírá také podle vzhledu. Nejčastěji volí matovaný nerez či hliník v kombinaci se sklem. Odsavače se také stále rozšiřují , klasický rozměr šedesát centimetrů je nahrazován přístroji se šířkou devadesát centimetrů. Na zakázku lze objednat i digestoř o šířce větší - 200 či 300 cm. Pára a zápach neunikají po stranách digestoře a jsou lépe odsávány. Postupně mizí tradiční vodorovná plocha nad varnou deskou a nové výrobky tvoří válce instalované svisle nebo šikmo u stěny. Plochu s tukovými filtry nahrazuje nerezový panel se štěrbinami na obvodě.

 

Dřez


Dřez využíváme v kuchyni velmi často a to i přesto, že dnes už v mnoha domácnostech jsou používány myčky nádobí. Přestože jsou myčky technicky dokonalé, přesto slouží pouze k mytí nádobí . Oproti nim mají dřezy mnoho dalších úkolů a výrobci se tedy stále snaží, aby byly nejen pěkné, ale i dokonalejší. Čistíme a oplachujeme zde zeleninu či maso, sléváme horkou vodu při vaření brambor či špaget, oplachujeme nádobí při vaření a během přípravy pokrmů si zde omýváme ruce. Proto bychom měli dřez vybírat s rozvahou a při nákupu přehnaně nešetřit. Moderní dřez může být vybrán v závislosti na prostoru a požadavcích uživatele naprosto individuálně.

 

V případě, že máme myčku, je praktičtější zvolit typ, který má speciální přídavné části, například je možné pořídit si tvarovaný košík na odkládání nádobí , nádržku se sítkem pro omývání zeleniny. Různé tvarované odkládací plochy mohou být v závislosti na typu po jedné nebo po obou stranách dřezu. Součástí některých dřezů je posuvné prkénko, které slouží buď ke krájení nebo k odstavení horkých hrnců, v případě, že s ním překryjeme dřez , rozšíří se nám odkládací plocha. Možná oceníme vedle dřezu šachtu s vyjímatelným košem, kam se snadno uklidí všechny kuchyňské odpadky. Snad ještě lepším pomocníkem, který je napojen přímo na dřez je drtič kuchyňského odpadu, který všechny zbytky zničí téměř beze stopy.

Dřez kuchyňský keramický    Dřez kuchyňský nerez

Jako materiál se osvědčuje ušlechtilá nerez ocel. Leštěné či matované nerezové dřezy mohou být hladké nebo různě tvarované, obvykle bývají spojeny s odkládací plochou nebo jsou vyráběny i jako velmi praktické dvojdřezy. Výhodou tohoto materiálu je odolnost proti žáru a vysokým teplotám, zeleninovým nebo ovocným šťávám , chemikáliím apod.

Velmi oblíbeným materiálem, jehož širšímu uplatnění brání snad jen poměrně vysoká cena, je umělý kámen. Existuje v mnoha modifikacích a barevných odstínech, lze ho dobře tvarovat, upravovat na míru, brousit a řezat, takže z něj lze vyrobit dřez s odkládací plochou a pracovní deskou bez přechodů, ve kterých by se zachytávala nečistota. 

Dalším používaným materiálem pro výrobu dřezů je keramika, která je na trhu v široké paletě tvarů i barev. Snadno se udržuje a je dostatečně odolná .

Pokud jste si oblíbili přírodní kámen, pak vsaďte na žulu či křemen. V kombinaci s akrylem jsou dostatečně pevné a odolné, dobře tvarovatelné a zachovávají si svůj přírodní vzhled.

Až budeme vybírat nový dřez, neměli bychom zapomínat na to, že by nám měl sloužit více než deset let. Z široké nabídky si můžeme vybrat takový, který bude dobře harmonovat s naší kuchyňskou sestavou , bude praktický a jeho údržba nenáročná .

 

Kuchyňský dřez    Kuchyňský dřez

    

Drátěný program


Dnes velmi často používané drátěné programy jsou praktickým i zajímavým doplňkem každé kuchyně . Nejen že jednotlivé kusy lze do sebe skládat a celé dobře umístit , ale poskytují nám neocenitelný přehled v uspořádání vybavení. Některé součásti programu umístíme nad linku - například měchačky, naběračky, lis na česnek, šlehací metly a podobně a jiné skryjeme do skříněk kuchyňské linky. Drátěné kousky lze použít jako držáky na vnitřní straně dvířek linky, drátěné jsou i otočné police do rohových skříněk. Drátěné prvky mohou sloužit i jako dekorační předměty na kuchyňském stole - stojánky na slánku a pepřenku, na ubrousky a podobně.

Nerez ocel, ze které jsou všechny součásti drátěného programu vyrobeny, působí chladně, naše kuchyně by tedy měla být spíše jednoduchá a elegantní s hladkými nebo jen decentně zdobenými dvířky v teplých barvách.

 

Drátěný program  Drátěný program

Kuchyně třetího tisíciletí - spotřebiče z titanu


Titan je velmi lehký kov, který už dávno není používán pouze v letectví nebo na výrobu obrouček brýlí či ke zhotovení moderních šperků . Vstoupil už i do kuchyně a to v podobě vestavných spotřebičů, které uvnitř mohou být perfektně vybavené. Klasické nerezové spotřebiče jsou všeobecně oblíbené, avšak spotřebiče, jejichž povrch je pokryt tenkou vrstvou titanu, vypadají, jako by do naší kuchyně vstoupily z kosmických orbitálních stanic.

A titan tu není pouze pro efekt, je totiž mimořádně odolný vůči vysokým teplotám, korozi a mechanickému poškození. Na titanovém povrchu navíc neulpívají otisky prstů. Vzhledem ke svým vlastnostem se titan také méně špiní a snadno čistí.

Titanové spotřebiče patří k luxusní výbavě. Takový luxus je nutné zaplatit. Jestliže to však vaše finanční situace dovolí, jistě neuděláte chybu, pokud se pro titanové spotřebiče rozhodnete.

 

                Lednička Baumatic titan 1                      Lednička Baumatic titan 2

 

 

Copyright © 2010 Realt s.r.o. all rights reserved


Přidejtre svoji firmu